28.03.2024

🏆 Студент ІАТу Олексій Падун переможець грантової Американської програми навчання Global UGRAD

Падун Олексій студент Інституту аерокосмічних технологій кафедри Авіа- та ракетобудування повернувся з надзвичайної «Зоряної» поїздки до одного з найкращих американських вишів Kent State University (Ohio, U.S.A.), як переможець грантової Американської програми навчання Global UGRAD.

Програма обміну для студентіввищих навчальних закладів (Global UGRAD) – це  програма культурного обміну, яка здійснюється Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США та підтримується народом Сполучених Штатів Америки.

 – Олексію, як Ви стали переможцем програми навчання Global UGRAD?

– В програму Global UGRAD я потрапив з другої спроби. На першому курсі університету дізнався про програму Global UGRAD, спробував, але мені відмовили і мене це не зупинило. Відмова мотивувала мене на самовдосконалення. На другий рік мені вдалося стати одним із 10 фіналістів, які отримали повний грант на навчання протягом одного семестру в Американському виші.

– Що Ви зробили для того щоб перемогти?

– Конкурс складається з двох етапів: перший – подача он-лайн анкети, переможці першого етапу запрошуються на другий етап – співбесіду. Останнім кроком є іспит на знання Англійської мови.

– Де саме Ви навчались в U.S.A.?

– Фіналістів розподіляють по Університетам партнерам програми залежно від їх Спеціальностей. Мені пощастило потрапити в Kent State University – це великий Університет з багатою історією та надзвичайним багатолітніми традиціями, які беруть початок з 1910 року.

– Які предмети Ви вивчали, що більше всього сподобалось?:

– Я навчався відповідно до Спеціальності «Aerospace Engineering» в Kent State University, College of Aeronautics and Engineering. В Американській системі здобувачі вищої освіти обирають навчальні дисципліни. Після зустрічі з науковим куратором мною було обрано дисципліни: Aerospace vehicle performance, Materials and processes Signals and circuits, Aircraft design, American politics. Вимога до мене як переможця програми –  обрати одну з дисциплін пов’язаних з Америкою, я обрав American politics.

– Всі дисципліни були цікаві! Найбільш всього мені сподобалась дисципліна Aircraft design, на якій я мав змогу закріпити та застосувати свої знання на практиці. Особливість цієї дисципліни полягає в реальних практичних розробках. Я був частиною команди, яка реалізовувала проект від NASA Glenn Research Center (GRC), а саме розробка літака – Solar-Powered Exploration of Venus Atmosphere.

– Хочу додати, що Університет має свій власний аеропорт.

– Які особливості навчання?

– Перш за все, це академічна доброчесність (все виконується самостійно і цінується твоя робота та знання), друге – time-management – все бути задано в зазначений термін. Для цього потрібно бути самоорганізованим, раціонально планувати свій час. Хочу окреслити надзвичайну зацікавленість та вмотивованість студентів. Переважна більшість з них активно бере участь в наукових гуртках та об’єднаннях різного спрямування. Зацікавленість в навчанні проявляється у високій взаємній вимогливості як до викладачів так і до студентів. Звичайна відвідуваність студентами занять – 100%.

– Що вам дала програма Global UGRAD?

– Програма надзвичайно розширила мій світогляд, дала змогу ознайомитись із новітніми технологіями та космічною програмою світового рівня та оцінити з середини наукові досягнення іншої країни. Отримав досвід та навички роботи в інтернаціональному середовищі. Завдяки програмі я зміг подивитись досягнення Сполучених Штатів Америки.

– А де саме Ви були? Що бачили?

– Спочатку відвідав регіональний музей MAPS AIR MUSEUMде я побачив історичні зразки світової авіаційної техніки.

– Був волонтером на Авіа-шоу «Props and Pistons Festival 2019» (Akron, Ohio, U.S.), підчас Авіа-шоу дізнався, що Університет Ohio, а саме факультет Авіоніки використовує DC-3, як випробувальну базу своїх наукових розробок.

– Відвідав Cleveland National Airshow.

На канікулах вирішив відвідати Kennedy Space Center (Cape Canaveral, Florida), найбільший космодром в світі з вражаючим музеєм космонавтики.

– Де я на власні очі побачив діючі пускові майданчики 39А та 39В з яких стартувала на місяць програма ApolloShuttle, зараз запускають SpaceX, а в майбутньому запустять Space Launch System.

Виробничі потужності компаній SpaceX та NASA

– При космодромі працює музей Історії космічних програм. Мене вразила найбільша в світі ракета Saturn VShuttle Atlantis та капсули програми Apollo.

– В космічному центрі мав змогу побачитись з астронавтом Winston Elliot Scott, учасником місії STS-87 з першим українським астронавтом Леонідом Каденюком.

– Також я відвідав International Astronautical Congress в Вашингтоні, округ Колумбія, де побачив найсучасніші досягнення в космічній галузі та як адміністратор NASA Jim Bridenstine анонсує програму Артеміда – програму висадки на Місяць в 2024 році та прослухав цикл цікавих доповідей.

– Відвідав надзвичайно вражаючі музеї Нью-Йорку

– та Вашингтону, де побачив справді історичні літаки та космічні кораблі, такі як Space Shuttle Discovery and Space Shuttle Enterprise та aircrafts ConcordeSR-71Enola Gay, перший в світі літак Wright Flyer та багато інших.

– Природничі та історичні музеї також залишили купу емоцій. Самі подорожі Америкою були неймовірно цікавими, як надзвичайно динамічний Нью-Йорк, дуже офіційний та історичний Вашингтон, Майамі – місто яке ніколи не спить та інші унікальні міста Сполучених Штатів Америки.

– По закінченню програми був Інтернаціональний конгрес  за участю студентів більш ніж 100 країн світу де я разом з Українськими студентами представляв нашу країну і КПІ імені Ігоря Сікорського.

– Що можете побажати майбутнім аплікантам та студентам?

– Не здаватись, як бачите, бажане не завжди досягається з першого разу, на цю неймовірну програму я потрапив з другої спроби. Також треба постійно працювати над собою, розвиватись у всіх напрямках, пробувати, намагатись, бути сміливим та вірити в свої сили і ніколи не зупинятись. Сумлінно вчитися, знання надзвичайно сильно цінуються у всьому світі, тому хапайтесь за кожну можливість їх отримувати. Та пам’ятайте – можливо все, на неможливе треба трохи більше часу.