18.04.2024

🚀 Новий наземний безпілотник надійде на озброєння армії Туреччини | Відео

Перший багатоцільовий безпілотний наземний апарат середнього класу BARKAN надійде на службу у червні. Про це повідомляє Мілітарний з посилання на турецьке інформаційне агенство Anadolu. Зі слів заступника генерального директора компанії HAVELSAN Мухіттіна Солмаза, стало відомо, що роботи по розробці безпілотних систем розпочалися близько півтора-двох років тому. За його словами, BARKAN успішно пройшов ряд випробувань. Безпілотний наземний апарат BARKAN був розроблений для ведення розвідки та спостереження, а також для вогневої підтримки військ в польових умовах.

“Наша головна мета – це впровадити в цей апарат штучний інтелект. Важливо, щоб ці машини могли виконувати спільні завдання з безпілотними літальними апаратами, іншими безпілотними наземними апаратами або іншими пілотованими апаратами, а також підвищити ефективність наших військ в польових умовах”– сказав Мухіттін Солмаз.

Заступника генерального директора також повідомив, що компанія продовжить роботу над автономними і роботизованими безпілотними наземними апаратами важкого класу.

Новий наземний безпілотник надійде на озброєння армії Туреччини. Фото: HAVELSAN

“Ми плануємо почати польові випробування цих апаратів вже в липні або серпні. Після проведення випробувань, можливо, знадобляться роботи щодо поліпшення модифікації”, – зазначив Солмаз.

На початку травня, стало відомо, що турецька поліція та жандармерія отримала новий ударний безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2 національного виробництва.

Новий ударний дрон оснащений турецькою оптико-електронною системою CATS (Common Aperture Targeting System) розробленою компанією ASELSAN.

Bayraktar TB2 з новою прицільно-спостережною системою. Листопад 2020. Фото: Baykar

Це викликано ембарго Канади на поставку своїх станцій до Туреччини через використання дронів у бойових діях в Нагірному Карабасі, про яке на початку жовтня 2020 року повідомив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

CATS (Common Aperture Targeting System) – це електронно-оптична система розвідки, спостереження й наведення, розроблена для літаків і вертольотів, а також безпілотних літальних апаратів різних типів.

Bayraktar TB2 з новою прицільно-спостережною системою. Листопад 2020. Фото: Baykar

У листопаді 2020 року у Туреччині продемонстрували випробування ударного безпілотного літального апарату Bayraktar TB2 новою системою. БПЛА був оснащений керованими боєприпасами MAM-L, розробленими компанією Roketsan. Запущений на великій висоті та дальності MAM-L з високою точністю уразив ціль, використовуючи цілевказування нової оптико-електронної станції CATS.