20.04.2024

🚀 Україна пропонує Бразилії розробити ракети на винищувачі Gripen

Україна пропонує Бразилії розробити авіаційні ракети та інтегрувати їх на винищувачі Saab JAS 39 Gripen.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на ДП «Спецтехноекспорт».

Саме цей тип літаків став переможцем тендеру на поставку винищувачів нового покоління для Повітряних сил Бразилії за програмою F-X2.

Церемонія передачі першого винищувача відбулася у вересні 2019 року, тоді згідно з планами, спочатку льотні випробування проходили у Швеції, а у 2020 році на борту вантажного судна Elke літак доставили до Бразилії.

Контракт вартістю 5,4 млрд доларів на розробку під бразильські вимоги й виробництво 36 літаків, компанія підписала з командуванням ПС Бразилії в жовтні 2014 року.

На тендер також претендували французький винищувач Rafale фірми Dassault та американський F/A-18 Super Hornet від Boeing.

Компанія Saab відповідає за виробництво 13 літаків у Швеції, ще 8 винищувачів будуть зібрані спільно шведськими та бразильськими фахівцями. Решта 15 машин (8 одномісних та 7 двомісних) будуть зібрані на потужностях Embraer в Бразилії.

Зараз в Україні серійно виготовляються ракети Р-27 класу «повітря-повітря», що інтегровані під радянські винищувачі типу «МіГ» та «Су».

країна пропонує Бразилії розробити ракети на винищувачі Gripen. Ілюстрація від ДП СЗТФ «ПРОГРЕС»: Су-27 з Р-27

Їх виробництвом займається Державна акціонерна холдингова компанія «Артем», а дальність пуску у залежності від версії – від 50 до 95 км.

Відомий приклад спроби інтеграції ракет Р-27 на західні винищувачі. У Ірані ракету намагалися встановити на модернізовані F-14, однак інформація про успішний фінал проєкту відсутня.

Літак F-14 з ракетами Р-27. Фото з відкритих джерел

Інше Державне підприємство «Державне київське конструкторське бюро «ЛУЧ» не так давно презентувало перспективний проєкт – високоманеврову авіаційну керовану ракету класу «повітря-повітря» ближнього повітряного бою.

Вона оснащуватиметься інфрачервоною головкою самонаведення, неконтактним радіолокаційним датчиком цілі в міліметровому діапазоні і керованим вектором тяги двигуна.

Максимальна дальність пуску у передню напівсферу називають у 40 км.

країна пропонує Бразилії розробити ракети на винищувачі Gripen. Керована ракета класу «повітря-повітря» ближнього повітряного бою розробки КБ «ЛУЧ»

Обидва типа ракет призначені для перехвату і ураження високоманеврових засобів повітряного нападу і розвідки при атаці.

Також ДККБ «ЛУЧ» є розробником високоманевреної керованої ракети ближнього бою «повітря-повітря» “«Грань».