29.03.2024

🚀 Засновник Noosphere Ventures Aerospace Поляков придбав південно-африканську Dragonfly Aerospace | 💼 Firefly Aerospace є компанією партнером Інституту аерокосмічних технологій

Власник американської Noosphere Ventures український бізнесмен Максим Поляков придбав контрольний пакет Dragonfly Aerospace (ПАР) – компанії з 20-річним досвідом роботи у сфері високих технологій, супутникових знімків і корисних навантажень, що будує нині завод із виробництва мікросупутників.

“Ця покупка зміцнює статус Dragonfly Aerospace як критично важливого компонента вертикально інтегрованої космічної екосистеми, яку створюють Поляков і Noosphere Ventures, до якої входять Firefly – постачальник космічних запусків за конкурентними цінами, EOS Data Analytics (EOSDA) – компанія супутникових даних та аналітики з власними радіолокаційними й оптичними супутниковими угрупованнями, а також SETS – фірма з виробництва космічних двигунів”, – наголошується в прес-релізі на сайті південно-африканської компанії у вівторок.

За словами Полякова, які наведено у повідомленні, технологія Dragonfly забезпечує високоякісні зображення в широкому діапазоні спектрів і дозволів, які мають вирішальне значення для моніторингу планети і створення інтелектуального сільського господарства, що захищає біорізноманіття.

Dragonfly Aerospace оголосила на Міжнародному конгресі космонавтики 2020 року про укладення угоди з EOSDA, що входить у портфель Noosphere Ventures, на постачання двох великих тепловізорів Dragonfly для супутників компанії.

EOSDA раніше оголосила про свої плани із запуску першого у світі супутникового угруповання, орієнтованого на сільське господарство, яке також допоможе вирішити глобальні проблеми, такі як зміна клімату, деградація земель та екологічні загрози.

Наразі у Dragonfly Aerospace зайнято більше ніж 100 співробітників, компанія інвестує в проектно-виробничий комплекс у ПАР під Кейптауном для збірки до 48 супутників на рік від 50 до 600 кг і тепловізорів.

Firefly Aerospace (спочатку – Firefly Space Systems) – створена в 2014 році в Техасі (США) приватна американська компанія, яка здійснює розробку сімейства РН легкого класу нового покоління. Компанію у 2017 році перезапустив Поляков, включивши її до складу Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія). Штаб-квартира Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) і Дніпрі (Україна).

У червні 2018 року Firefly уклала угоду про стартові послуги (Launch Services Agreement, LSA) з британською Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення в 2020-2022 роках запусків малих супутників за допомогою РН нового покоління Firefly Alpha.

Потім Firefly Aerospace отримала контракт від NASA з доставки корисного навантаження на поверхню Місяця за допомогою місячного модуля Blue Ghost на суму $93,3 млн й уклала угоду про послуги із запуску (LSA) з компанією-розробником обладнання та авіоніки Adaptive Launch Solutions (ALS), яке передбачає чотири запуски ракети Alpha, починаючи з 2021 року.

Цього року Firefly Aerospace заявила про плани залучити $350 млн на масштабування виробництва і створення ракети середнього класу – Firefly Beta.

Крім ракет Alpha і Beta, Firefly Aerospace працює над створенням орбітального транспортного засобу (OTV), відомого як космічний буксир, для доставки супутників із ракети на певну орбіту – й місячного посадкового модуля під назвою Genesis для NASA.

#noosphere_ventures #космос #поляков