29.03.2024

🚀 ОАЕ відправили свою першу місію до Марса. Зонд Al Amal успішно вийшов на орбіту планети

Обʼєднані Арабські Емірати з першої спроби успішно вивели свій зонд Al Amal («Надія») на орбіту Марса. ОАЕ стали п’ятою країною світу, що здійснює місію до Червоної планети, та першою серед арабських країн.

Про це повідомило Космічне агентство ОАЕ.

Автоматичну міжпланетну станцію Al Amal запустили зі стартового майданчика Космічного центру Танегасіма в Японії ще 20 липня 2020 року. Уже восени, 8 листопада, вона завершила маневри з корекції траєкторії і 9 лютого 2021 року повинна була самостійно здійснити маневр виходу на орбіту навколо Марса.

Модель місії ОАЕ «Hope Probe» до Марса
Фото: Mohammed bin Rashid Space Centre

Приблизно о 12 годині за київським часом агентство повідомило, що зонду вдалося успішно вийти на орбіту Марса ㅡ він надіслав на Землю відповідний сигнал.

У космічному агентстві заявили, що вихід зонду на орбіту ㅡ важливе досягнення в історії нації: «Це досягнення стало можливим завдяки еміратським піонерам, чия праця буде надихати майбутніх учених та інженерів поколіннями. Ми надзвичайно пишаємося ними».

З нагоди успішного виходу арабської «Надії» на орбіту Марса на найвищому у світі хмарочосі Бурдж-Халіфа в Дубаї з’явилося привітання від премʼєр-міністра країни Мохаммеда ібн Рашида Аль Мактума.

Привітав науковців і президент України Володимир Зеленський, побажавши арабським партнерам «нових досягнень в освоєнні космосу».

Тепер зонд має почати дворічну наукову програму зі збору даних про клімат Марса, спостереження за воднем і киснем та взаємодією між верхніми й нижніми шарами газової оболонки планети.

У Космічному агентстві ОАЕ зазначили, що ця місія дасть науковцям змогу створити повну картину клімату Червоної планети та допоможе відповісти на ключові питання про глобальні зміни в атмосфері Марса.

Для ОАЕ це перша космічна місія до Марса, раніше місії з дослідження планети почали США, СРСР, Індія, а також Росія та ЄС (спільно).

Дякуємо: Ірина Сітнікова