23.04.2024

🚀 Витік повітря на МКС: космонавти розповіли про ситуацію

Через 11,5 години після виявлення місця витоку повітря і обклеювання його плівкою, повітря стало витікати удвічі повільніше, а тиск знизився. Космонавти хочуть відремонтувати тріщину американськими латками.

Після того, як у четвер, 16 жовтня, російські космонавти виявили за допомогою чайного пакетика витік повітря з Міжнародної космічної станції (МКС) і закрили “отвір”, повітря стало витікати удвічі повільніше. Переговори екіпажу з Землею, які транслює NASA. “Щілину”, яка пропускала повітря, виявили в проміжній камері російського модуля Зірка. Там розміщена наукова апаратура. Космонавти Анатолій Іванишин та Іван Вагнер обклеїли модуль плівкою і, щоб проконтролювати тиск, закрили в нього люк. В результаті, за ніч тиск знизився на 52 міліметри (до 681 міліметра ртутного стовпа), а швидкість витоку – приблизно, до чотирьох міліметрів на годину з семи-дев’яти раніше. Згідно з переговорами космонавтів із Центром управління польотами, на МКС хочуть закрити тріщину міцнішими американськими латками.

“Тиск продовжує падати, але вже не так швидко. Можливо, ми можемо спробувати більш тверді заплатки, які є у наших партнерів”, – сказав Іванишин. Відзначимо, що витік повітря на МКС було зафіксовано ще у вересні минулого року. При цьому в Роскосмосі заявляли, що вона не загрожує екіпажу МКС і польоту міжнародної станції. Зараз на МКС перебувають астронавти NASA Крістофер Кессіді і Кетлін Рубінс та російські космонавти Анатолій Іванишин, Іван Вагнер, Сергій Рижиков, Сергій Кудь-Сверчков.

Космонавти нарешті змогли виявити місце витоку повітря на МКС. Це було зроблено за допомогою пакетика чаю, який летів в напрямку, звідки йшло повітря.

Космонавти, які перебувають на Міжнародній космічній станції (МКС), зуміли виявити передбачуване місце витоку повітря на орбітальній станції. Допоміг їм в цьому пакетик чаю. 

“Ми думаємо, ми дійсно ідентифікували ймовірне місце витоку. Ми розподілили пакетик чаю перед закриттям перехідної камери”, – повідомив російський космонавт Анатолій Іванишин. Камери зафіксували рух пакетика чаю в сторону течії повітря за борт станції. “

У нас є кілька фото і відео, з якого краю полетів пакетик з чаєм або куди мав намір полетіти, що як раз показує, у якому напрямку дме повітря з можливого місця витоку”, – підкреслив Іванишин. До цього космонавти шукали витік повітря на борту МКС за допомогою конфеті.