17.04.2024

🚀 У NASA презентували принципи освоєння Місяця

Про це директор NASA Джим Брайденстайн повідомив в Twitter.

Він зазначив, що США розраховують на співпрацю з декількома країнами.

“Коли ми знову доберемося до Місяця, важливо мати базову основу для досліджень, з якою всі згодні. І якщо ви згодні з цими принципами, звичайно, ми були б раді, якщо ви візьмете участь в програмі “Артеміда”. NASA розробляло правила разом з Державним департаментом і Національною радою з космосу”, – заявив Брайденстайн.

Документ отримав назву “Угода Артеміди”. Це нові стандарти й  принципи з дослідження Місяця. Крім дослідження супутника Землі, США планують визначити, як добувати ресурси з його поверхні і способи захисту “об’єктів спадщини”.

Угоду названо на честь американської місячної програми “Артеміда”.

При розробці угоди США взяли за основу договори по космосу 1967 року. Їх метою стане “створення безпечного й  прозорого середовища, яке полегшить дослідження, наукову і комерційну діяльність на Місяці для всього людства”.

 

Принципи освоєння Місяця від NASA

Всі принципи оприлюднено на офіційному сайті агентства.

Згідно з програмою, планується здійснити висадку першої жінки і наступного чоловіка на Місяці в 2024 році.

  • Мирні цілі (діяльність буде проводитися в мирних цілях відповідно до принципів Договору по космосу).
  • Прозорість (країни-партнери Artemis Accords повинні дотримуватися цього принципу шляхом публічного опису власної політики і планів).
  • Взаємодія (країн-партнерів закликають використовувати відкриті міжнародні стандарти, розробляти нові стандарти, коли це необхідно, і прагнути підтримувати функціональну сумісність).
  • Екстрена допомога (NASA і країни-партнери будуть відповідальні за порятунок і повернення космонавтів і запущених об’єктів).
  • Реєстрація космічних об’єктів (Artemis Accords підсилює критичний характер реєстрації).
  • Публікація наукових даних (партнери Artemis Accords погодяться взяти приклад NASA, оприлюднивши свої наукові дані, щоб гарантувати, що весь світ може отримати вигоду з подорожі і дослідження Artemis).
  • Захист спадщини (захист історичних місць і артефактів буде так само важлива в космосі, як і на Землі).
  • Космічні ресурси (можливість отримувати і використовувати ресурси на Місяці, Марсі та астероїдах матиме вирішальне значення для забезпечення безпечного і постійного освоєння космосу. Видобуток і використання космічних ресурсів можуть і будуть здійснюватися під егідою Договору по космосу з особливим наголосом на статті II, VI і XI).
  • Припинення діяльності (NASA і країни-партнери будуть надавати публічну інформацію про місце і характер операцій, яка інформуватиме про масштаби “зон безпеки”).
  • Утилізація орбітального сміття та космічних апаратів (NASA і країни-партнери погодяться планувати зменшення орбітального сміття, включаючи безпечну, своєчасну і ефективну утилізацію сміття і космічних кораблів в кінці їх місій).
  • Раніше президент США Дональд Трамп розпорядився виділити додатково 1,6 млрд доларів на освоєння Місяця і Марса. Фінансування отримає NASA.