26.04.2024

🚀 Італійська компанія закупить в України ще 10 ракетних двигунів для європейської ракети-носія Vega

Легкий ракетоносій Vega та український двигун для нього

КБ “Півднне”, ДП “Південмаш” та італійська компанія AVIO S.p.A досягли домовленості про додаткове постачання 10 двигунів

Про це у п’ятницю, 30 квітня ц.р., повідомила прес-служба державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” ім. М. К. Янгеля”.

Відзначається, що Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав домовленість, яка принесе українським космічним підприємствам близько 6 млн євро, що була досягнута спільними зусиллями представників української ракетно-космічної галузі та МЗС України.

“Розширення участі в європейській програмі Vega свідчить про надійність та конкурентність інженерних розробок української ракето-космічної галузі. Якісний високотехнологічний експорт розвиває українську економіку, забезпечує замовлення для підприємств, робочі місця для українських спеціалістів. Супроводження таких контрактів входить до топ-пріоритетів МЗС, і зусилля українських дипломатів в Італії зіграли важливу роль у досягненні цієї домовленості”, – відзначив Міністр закордонних справ.

Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Наразі, за чинним контрактом, розрахованим до 2023 року виконується постачання 11 блоків маршового двигуна європейскої РН Vega. Сім блоків вже поставлено замовнику, ще один буде відвантажено найближчим часом, а останні три блоки знаходяться в процесі виробництва.

Для європейської ракети-носія Vega в Україні виготовляють двигуни четвертого ступеня РД-843 (VG143)

Однак в цьому контракті мав місце пункт на додаткове замовлення, чим і скористалася AVIO S.p.A.

Четвертий ступінь РН Vega з українським двигуном

“Чинний контракт містить опцію, яка передбачає виготовлення додаткових 10 установок. Дякуємо українським дипломатам, які тримали справу під контролем, неодноразово контактували як з керівництвом компанії, так і з представниками Італійського космічного агентства, що призвело до позитивного результату”, – пояснив Головний економіст ДП “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова” Дмитро Нікон.

Двигун РД-843 для четвертого ступеня європейської ракети-носія Vega

Варто додати, що українськи підприємства космічної галузі співпрацюють з італійською компанією AVIO S.p.A. за програмою Vega (спільний проєкт Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства) з 2004 року. Зай цей час в Україні було вигтовлено та поставлено замовнику понад 20 блоків маршового двигуна.

Зауважимо, що 16-й успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega з українським двигуном відбувся з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані у четвер, 29 квітня 2021 року.