19.04.2024

Ігор Сікорський — людина, яка вміла літати

26 жовтня весь світ вшановує світлу пам’ять видатного авіаконструктора й творця першого гелікоптера. Цього дня 1972 року в місті Істон (штат Коннектикут, США) відійшов у вічність Ігор Сікорський.

Ігор Сікорський народився в 1889 році в Києві. У дитинстві мама розповідала йому про Леонардо да Вінчі і про ідею створити літаючу машину, яка повинна була підніматися в повітря під дією потужного гвинта без будь-якого розгону. Свій перший примітивний вертоліт Ігор Сікорський почав будувати в віці 20 років, будучи студентом Київського політехнічного інституту.

Вже в 1913 році він створив перший чотиримоторний літак «Російський витязь». Потім – пасажирський літак «Ілля Муромець», на якому особисто з трьома пасажирами на борту здійснив політ з Петербурга до Києва і назад. Це було навесні 1914 року.

У березні 1919 року з кількома сотнями доларів в кишені Ігор Сікорський прибув до Америки. Свою компанію Ігор Сікорський заснував через чотири роки. За гучною назвою Sikorsky Aero Engineering Corporation стояла невелика група ентузіастів, колишніх емігрантів, які зголосилися допомогти Сікорському сконструювати новий літак. У липні 1929 року фірма стала частиною United Aircraft and Transport Corporation (в даний час United Technologies Corporation). У 1939 році він підняв в повітря свій перший одногвинтової вертоліт.

Ці літальні апарати стали одним з основних засобів пересування для Білого Дому і англійської королеви. А також виконують головне завдання, заради Сікорський і працював, – вертольоти рятують життя. Мрія конструктора дійсно збулася. Тільки в XX столітті Одногвинтові вертольотами було врятовано понад 1 млн осіб.

Одним з останніх великих замовлень компанії Sikorsky став контракт з Міноборони США, підписаний влітку минулого року. Угода передбачає поставку 257 бойових і евакуаційних вертольотів загальною вартістю $ 3,8 млрд.