19.04.2024

🚀 Перший запуск україно-американської ракети Firefly відбудеться восени

Запуск запланований на кінець жовтня або початок листопада

Україно-американська космічна компанія Firefly Aerospace готується до першого запуску ракети Alpha, який запланований на кінець жовтня або початок листопада. Про це повідомляє міжнародне космічне видання Space.com.

Alpha – це двоступенева ракета-носій, призначена для малих вантажів, і здатна вивести до 650 кг на сонячно-синхронну орбіту або до 1000 кг на низьку навколоземну орбіту.

“Перший запуск ракети готувався ще на початку 2020 року, але пандемія COVID-19 вплинула на плани компанії. Через затримки з постачанням матеріалів будівництво ракети сповільнилося”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що засновник компанії Максим Поляков, щоб домогтися запуску в цьому році, збільшив інвестиції для розширення штату з 250 до 310 співробітників.

Окрім проєкту Alpha, Firefly Aerospace розробляє також ракету важкого класу Beta та автоматичний місячний посадковий модуль для NASA в рамках проєкту Артеміда, метою якого президент США Дональд Трамп встановив повернення людини на Місяць до 2024 року.

“Зараз ракета Alpha практично готова, а запуск запланований на кінець жовтня або початок листопада з військової бази Ванденберг, де ракету також чекають фінальні тести”, – пише видання.

“Запуск запланований на середину жовтня цього року, що на пару місяців раніше, ніж ми планували. Пожежа нам практично не завадила, вона не пошкодила випробувальний стенд, і ми все одно отримали більшу частину тестових даних, які нам були необхідні на цій стадії.

Напевно, це відсунуло нас на місяць, і ще місяць-півтора у нас забрав COVID. В цілому, я думаю, нам дуже пощастило в обох випадках, нам не довелося відкладати все на більш тривалий термін”, – сказав CEO Firefly Aerospace Том Маркусик.

Повідомляється, що 20 липня мобільний стенд Firefly відправився на базу Ванденберг, і прибув до Каліфорнії 27 липня.

“Ракета Alpha розроблена для доставки малих супутників на орбіту. Зазвичай такі супутники доставляються як додаткове навантаження до великих місій, це так званий “райдшер”. Alpha ж буде спеціалізуватися саме на малих супутниках і конкурувати на ринку за рахунок найнижчої ціни доставки за 1 кг вантажу”, – зазначає видання.